De kans dat Utrecht volgend jaar al een groene golf krijgt voor fietsers is heel reëel. Dat zegt Jan Paul de Beer van innovatiebureau Springlab, dat dinsdag de 'Light Compagnon' testte op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht.

Springlab legde deze week een 75 meter lange ledbuis langs het fietspad. Een groen lichtje zoeft met fietsers mee en vertelt hoe hard ze moeten fietsen om het groene stoplicht te halen.

"Het systeem helpt mensen hun snelheid aan te passen, zodat ze minder stil hoeven te staan voor stoplichten", legt De Beer uit. Lot van Hooijdonk, verkeerswethouder van GroenLinks, is er enthousiast over. "De groene golf staat hoog op het wensenlijstje van heel veel mensen."

Aanpassingen

Afgelopen zomer werd The Light Companion gedemonstreerd op de Jaarbeurspromenade. Na wat aanpassingen werd hij maandag in het echt getest op de Kardinaal de Jongweg.

De Beer hoopt dat Utrecht volgend jaar al met het systeem aan de slag kan. Die kans noemt hij "heel reëel". Van Hooijdonk houdt nog een slag om de arm. "Het is geen zekerheid dat Light Compagnon snel ingevoerd wordt, maar tegelijkertijd denk ik wel dat het een  heel goede mogelijkheid is."

Bekijk de video van DUIC: