Niet minder dan 35 activiteiten staan er op het programma in Utrecht tijdens de viering van Sint Maarten aankomende zaterdag, zondag en woensdag 11 november. 

Met lampionnen langs de deur om snoep op te halen is al lange tijd niet meer het enige wat er plaatsvindt in de stad. Er zijn volgende week tentoonstellingen, lezingen, muziek, markten en natuurlijk de parade.

Sint Maarten is naast een nationaal cultuurverschijnsel ook de patroonheilige van Utrecht. De viering van Sint Maarten wordt in Utrecht sinds 2001 steeds uitgebreider gevierd. Destijds is het Sint Maartensberaad opgericht en elk jaar komen er meer festiviteiten.

Steeds grootschaliger

“Het wordt niet alleen steeds grootschaliger,” zegt Maarten van Ditmarsch van het beraad. “Het wordt ook over steeds meer doelgroepen verspreid. Het is niet alleen maar voor de kinderen en de ouders, er zijn tegenwoordig activiteiten voor alle doelgroepen.”

Het doel van het beraad is om de viering, traditie en het gedachtegoed van Sint Maarten te behouden en te vertalen naar de huidige maatschappij. Volgens Van Ditmarsch zijn er weinig steden in Nederland waar het zo uitgebreid wordt gevierd als in Utrecht.”

​Activiteiten

Ditmarsch licht enkele activiteiten uit. “Nieuw dit jaar zijn tentoonstellingen in het Universiteits- en Centraal Museum. In het Centraal Museum is een speciale tentoonstelling ‘Lekker Licht’. Hier worden lichtshows gemaakt met hulp van kinderen." 

In het Universiteitsmuseum is de tentoonstelling ‘Snoep verstandig, eet een wortel’, een knipoog naar het vele snoep dat met Sint Maarten rondgaat. In Rasa is er dit jaar een muzikale drieluik over Sint Maarten. Verschillende muziekgroepen uit verschillende landen treden op. "De bedoeling is dat je voor deze concerten twee kaartjes koopt en er eentje weggeeft", aldus Van Ditmarsch.

Voedselbanken

Woensdag is er naast de traditionele onderdelen als het hijsen van de stadsvlag bij het stadhuis, het luiden van de Maartensklok in de Dom en het zingen van Sint Maartensliederen door 300 kinderen ook ruimte voor een initiatief dat in veel wijken is opgezet.

“Dit jaar zien we in veel wijken dat kerken, buurtverenigingen en winkeliers massaal inzamelingsacties houden voor de voedselbank. Dat past natuurlijk helemaal in de geest van Sint Maarten,” besluit Van Ditmarsch.