De Utrechtse politiek reageert niet mals op het rapport van de rekenkamer in Utrecht, waaruit blijkt dat de financiële problemen van TivoliVredenburg voorlopig nog niet opgelost zullen zijn. "Het Muziekpaleis blijkt helaas een foutenparadijs", zegt CU-fractievoorzitter Maarten van Ooijen.

"Het rapport is ongemeen scherp en legt bloot welke problemen er allemaal in het fundament van TivoliVredenburg zijn gestort", aldus Van Ooijen. "De gemeente én TivoliVredenburg moeten snel alle zeilen bij zetten. Anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

Op tijd ingrijpen

CDA-fractievoorzitter Sander Van Waveren: “Als we iets leren van dit rapport is het dat we scherper in de gaten moeten houden welke risico’s er zijn en op tijd moeten ingrijpen. Een onafhankelijke second opinion is daar een uitstekend middel voor. Dat het college dat afwijst geeft mij de indruk dat ze de lessen nog onvoldoende geleerd hebben.”

Volgens PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage werkten wethouders voor stationsgebied en cultuur te veel langs elkaar heen. "Hierdoor zijn er kansen gemist en zijn de kosten explosief gestegen. Wethouders hadden de raad nauwkeuriger moeten informeren en de raad had veel kritischer moeten zijn. Dat trekken wij ons aan. De reactie van het college is daarom teleurstellend. Doordat zij conclusies en aanbevelingen maar ten dele overneemt, nuanceert het college de problematiek te veel.”

Goedkopere maandlast

VVD-cultuurwoordvoerder André van Schie laat aan RTV Utrecht weten dat een oplossing zou kunnen zijn om het pand uit de gemeentelijke vastgoedorganisatie te halen en in een stichting te stoppen. Die stichting zou dan tegen lage rente een goedkopere maandlast kunnen opleveren voor TivoliVredenburg.

D66-raadslid Aline Knip laat weten blij te zijn met het advies van de rekenkamer om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de exploitatie van TivoliVredenburg. "Daarna is het aan de gemeenteraad om keuzes te maken. Of er dan ook nog een second opinion moet worden uitgevoerd, moeten we dan bekijken.”

Verantwoordelijkheid

Stadsbelang fractievoorzitter Cees Bos: “Een les die getrokken kan worden is dat afstand behouden moet worden tussen de rol die het college heeft en de rol van het bestuur van de stichting. Stadsbelang vindt dat wethouder Jongerius verantwoordelijkheid dient te nemen en paal en perk dient te stellen aan de subsidie die het ‘tranenpaleis’ ontvangt.”