Joods monument onthuld bij Spoorwegmuseum in Utrecht

Het monument ter herdenking van de Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog is donderdagavond in het bijzijn van ongeveer driehonderd mensen onthuld bij het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Utrecht een monument voor de 1.224 omgekomen Utrechtse joden.

"Het werd wel eens tijd", zei Wim Rietkerk, voorzitter van de Stichting Joods Monument Utrecht bij het welkomstwoord. Na 70 jaar is er eindelijk een monument voor de vele joodse slachtoffers die Utrecht heeft gekend in de Tweede Wereldoorlog.

De locatie is gekozen vanwege de historie van de plek. Het vroegere Maliebaanstation was de plek in Utrecht waar joden richting vernietigingskampen werden gestuurd.

Sjofar

Het monument bestaat uit drie hoofdelementen: een zeven meter lange gedenkmuur, een sjofar (bazuin) en een plateau. Aan de ene kant is het een gedenkmuur met de 1.224 namen van de weggevoerde en vermoorde Utrechtse joden, in staal gegraveerd, zeven meter lang en drie meter hoog.

De 1.224 namen staan gegraveerd in Jeruzalemsteen met geboortedatum, sterfdatum en -plaats. In het hart van de muur staat een bijbeltekst uit de profeet Jesaja.

De sjofar, herbreeuws voor ramshoorn, is ontworpen door de Joods-Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili, die als Utrechter werkt in het atelier van de vroegere Pieter d’ Hont.

De sjofar namelijk geblazen bij de aanvang van het Jubeljaar en op de grote Verzoendag. Toen deze bazuinen geblazen werden storten de muren van Jericho ineen en kon Israël het beloofde land binnengaan.

Lees meer op DUIC.nl

Lees meer over:
Tip de redactie