'Snelheid A2 naar 130 zorgt voor vijftig procent meer uitstoot'

Het plan van de coalitie om van de A2 vanaf Utrecht richting Amsterdam een 130 km/u weg te maken is bij de milieudefensie niet in goede aarde gevallen. Volgens hun berekeningen gaat de fijnstof uitstoot hierdoor met bijna 50 procent omhoog.

Het plan werd gisteren bekend gemaakt. Voor de automobilist wordt het volgens de coalitie een verademing dat de maximumsnelheid over de gehele weg gelijk wordt getrokken. "Automobilisten hebben het idee dat ze in slowmotion op een weg moeten rijden waar een Boeing zou kunnen landen", zei VVD-parlementariër Barbara Visser gisteren.

De milieudefensie laat nu weten dat deze plannen voor de volksgezondheid niet optimaal zijn. Auto’s stoten relatief meer vervuilende stoffen uit bij hogere snelheden.

De uitstoot bij 130 kilometer per uur ligt gemiddeld 46 procent hoger dan bij een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. Dit geldt alleen voor personenverkeer, aangezien ander verkeer zoals vrachtwagens en bussen niet harder mag dan 80 of 100 km/uur.

Stikstofdioxide

De Milieudefensie waarschuwt ook nog voor een overschrijding van de NO2 norm. “Stikstofdioxide en fijnstof zijn schadelijk voor de volksgezondheid. De toename in uitstoot zal leiden tot hogere concentraties luchtvervuiling in de buitenlucht en daardoor tot meer gezondheidsschade bij omwonenden."

Bovendien is er een mogelijkheid dat de verhoging van de maximumsnelheid leidt tot nieuwe overschrijdingen van de NO2 norm, zeggen zij. "De toename in uitstoot leidt waarschijnlijk tot enkele microgrammen stijging van de concentratie NO2 langs de weg, waardoor op bepaalde knelpunten overschrijdingen kunnen ontstaan. Om hier beter zicht op te krijgen, zijn aanvullende berekeningen met luchtkwaliteitsmodellen nodig", aldus milieudefensie.

Lees meer over:
Tip de redactie