Drie personen uit Utrecht hebben donderdag celstraffen gekregen voor babbeltrucs in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Voorburg. Het gaat om twee vrouwen (22 en 44 jaar) en een man (45 jaar).

De vrouwen zijn veroordeeld tot 2 jaar en 2 maanden celstraf. De man kreeg een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Het drietal moet ook een schadevergoeding betalen aan een aantal slachtoffers.

Drie anderen zijn vrijgesproken van witwassen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie eiste celstraffen tot drie jaar.

Het OM zegt dat het drietal geroutineerd te werk ging. Twee vrouwen belden bij kwetsbare oudere personen aan en deden zich voor als medewerkers van de thuiszorg. Vervolgens stalen de vrouwen bankpassen, sieraden en contant geld.

Van de bankrekeningen van de slachtoffers zijn duizenden euro's afgehaald. Negen personen werden bestolen en bij twee is dit geprobeerd.

Mutsjes

De politie kwam het drietal op het spoor nadat een getuige een auto met zes personen zag rijden. Agenten konden twee vrouwen die in de auto zaten en op weg waren naar de woning van een bejaarde, staande houden. Daarbij werden twee mutsjes en telefoons in beslag genomen.

De mutsjes konden na lang onderzoek worden gekoppeld aan beelden die waren opgenomen van pinautomaten waarop de verdachten te zien waren. 

De officier van justitie noemden het drietal "laf, gewiekst en schaamteloos". De veroordeelden hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.