De campagne ‘Nieuwe Helden van Utrecht’ heeft vijf succesvolle crowdfundingscampagnes afgeleverd.

Als de helft van het streefbedrag was opgehaald binnen vier weken, dan zou de gemeente het bedrag verdubbelen. Dat is bij vijf van de zes acties gelukt.

De gemeente betaalde mee omdat de initiatieven bedoeld zijn om de stad op een of andere manier aantrekkelijker te maken. De geslaagde projecten zijn: GiveMeShelter, De Voedseltuin Overvecht, Beam us up!, Resto VanHarte en Argu Open Data.

GiveMeShelter is een bed, bad en brood-app voor daklozen. Via de app kun je een slaapplek betalen voor een dakloze, zonder dat je contant geld hoeft te geven. Het wordt een app waarmee je direct een maaltijd of slaapplek voor ze kunt betalen. Op die manier weet je zeker dat het geld dat je geeft op de goede plek terecht komt.

Buurtwinkel

De Voedseltuin wil in Overvecht een speciaal ‘buurtlandwinkeltje’. Met de winkel wordt er gezond, biologisch en duurzaam verbouwd en wordt zelf gekweekt voedsel bereikbaar en betaalbaar voor iedereen in de wijk.

Beam me up! was een initiatief van Opgedoekt! Een zwerfbioscoop die al een tijd actief is in Utrecht en cinerariteiten vertoont. De organisatie wil met het geld verder professionaliseren.

Bij Rest VanHarte wordt in Overvecht een ontmoetingsplek gebouwd. Hierbij moeten verbinden, samen koken, eten en het ondernemen van activiteiten centraal staan. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag om werkervaring op te doen en ook leerlingen van het praktijkonderwijs.

Transparant

Argu Open Data wil de gemeenteraad transparanter en toegankelijker maken. Zo willen ze ervoor zorgen dat je precies kan zien wat er in de gemeenteraad of Tweede Kamer gebeurd. Maar ook waar een bepaalde politicus op gestemd heeft. Op deze manier wil Argu de politiek transparanter maken.