Wethouder Van Hooijdonk is nog altijd positief over de milieuzone

De Utrechtse milieuwethouder Lot van Hooijdonk is nog altijd zeer te spreken over de milieuzone. Ondanks de kritiek die de laatste weken is opgelaaid ziet ze nog veel positieve kanten van de maatregel en constateert ze dat het Rijk niet meewerkt aan het plan.

Dat zegt ze woensdag in een interview met het Algemeen Dagblad.

Van Hooijdonk ziet graag dat het Rijk mee zou werken aan een snelle ontwikkeling van een eenduidig verkeersbord voor de zone en dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer meewerkt aan het waarschuwen van automobilisten buiten Utrecht voor het gebied.

De laatste weken nam de kritiek toe op het stuk binnenstad waar oude, vervuilende diesels niet meer welkom zijn. Zo zou de zone makkelijk te omzeilen zijn via sluiproutes, zouden mensen buiten Utrecht geen weet hebben van de zone en door het Volkswagen-schandaal werden er ook vraagtekens gezet bij het effect van de zone.

Effect

Van Hooijdonk zegt nu dat de milieuzone ondanks alle kritiek veel effect heeft. Als argument voert ze onder andere aan dat het niet voor niks is dat Rotterdam vanaf 1 januari volgend jaar eenzelfde zone invoert evenals Amsterdam dat ook plannen aan het maken is.

"Het verschil met vorig jaar is gigantisch: er zijn nagenoeg geen vieze auto’s meer in Utrecht. De milieuzone lijkt dus een succes te worden. Door de sloopregeling is het Utrechtse wagenpark ook al veel schoner geworden. Dat zijn structurele verbeteringen."

Lees meer over:
Tip de redactie