De gemeente Utrecht verwijderde in 2014 20.338 wees- en verkeerd gestalde fietsen en fietswrakken. Meer dan de helft hiervan is doorverkocht aan Fietspunt BV.
 

Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten aan DUIC.

Van de 20.338 verwijderde fietsen uit de stad zijn er 6.586 weer opgehaald door de rechtmatige eigenaren.Voor elke opgehaalde fiets vraagt de gemeente 12,50 euro. Dit leverde de gemeente in totaal 82.325 euro op.

Opvallend aan de opgehaalde fietsen is dat van de 6.586 fietsen er 6.386 in eerste instantie waren verwijderd omdat ze gevaarlijk dan wel hinderlijk gestald waren.

Fietsen die zijn verwijderd omdat ze te lang op dezelfde plek hebben gestaan worden nauwelijks opgehaald.

Doorverkoop

Van alle fietsen die niet worden opgehaald zijn er 10.433 doorverkocht aan Fietspunt B.V. Wat het bedrijf voor deze fietsen betaald is niet bekend. De gemeente mag bedrijfsgevoelige informatie niet prijsgeven.

Martin Van Bentum van Fietspunt laat weten dit niet te willen vertellen vanwege de aanbestedingen die eens in de zoveel tijd plaatsvinden. "Het is niet gunstig als mijn concurrenten weten wat ik betaal per fiets. Dan gaan zij in het vervolg namelijk onder de prijs zitten.

Cijfers over 2015 zijn nog niet bekend.