De verbouwing van de Stadsschouwburg in Utrecht valt flink duurder uit dan verwacht. Door de vondst van asbest in het plafond valt de verbouwing één miljoen euro duurder uit.

Dat heeft het college van B&W dinsdag laten weten.

Hierdoor komen de kosten van de verbouwing van de schouwburg niet op de geplande 3,9 miljoen uit, maar op 4,9 miljoen euro.

In deze miljoen euro zitten de kosten van de behandeling van het plafond in de grote zaal en de kosten van de aanpassingen aan het plafond onder asbestcondities.

Voor aanvang van de verbouwing was de asbestsanering geraamd op 130.000 euro. Dit is nu 1,1 miljoen euro geworden. De extra kosten worden gedekt uit de vastgoedreserve van de gemeente. Deze is ingesteld om onder andere dit soort onverwachte uitgave te dekken.

Verbouwing

Na uitvoering van de asbestwerkzaamheden bleek dat er in het plafond in de Grote Zaal aan de bovenkant, stukjes asbest zitten. Tijdens eerdere inspecties door erkende gespecialiseerde bedrijven werden deze niet opgemerkt. 

Om de verbouwing snel te laten verlopen heeft de gemeente besloten het asbest in het plafond niet te verwijderen, maar te isoleren.

De eerste voorstellingen zijn in januari gepland.