Ruzie tussen Stadsbelang en VVD leidt tot aangifte

Het Utrechtse raadslid heeft Wim Oostveen van Stadsbelang Utrecht heeft aangifte gedaan tegen VVD-raadslid Willem Buunk.

Dat meldt RTV Utrecht.

Buunk zou eerder deze maand in een mail Oostveen beschuldigd hebben van "onvervalste belangenverstrengeling" vanwege diens rol als directeur bij vastgoedbedrijf Ovast. De VVD-fractie heeft laten weten de aangifte 'onbegrijpelijk’ te vinden.

Een commissie van wijzen deed eerder dit jaar al onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van Oostveen. Daar kwam uit dat er geen integriteitsregels waren geschonden, maar dat zijn zakelijke en gemeentelijke belangen wel eens konden gaan botsen met elkaar.

Overigens heeft Willem Buunk anderhalve week geleden laten weten te stoppen met zijn raadslidmaatschap. Hij wordt aankomende donderdag na acht jaar in de raad te hebben gezeten vervangen door zijn partijgenoot Lex van Eijndhoven. Het opstappen staat los van de aangifte.

Mails

De VVD ziet een mogelijke rechtsgang met vertrouwen tegemoet. Fractievoorzitter Dmitri Gillissen laat weten dat de ruzie tussen de twee is ontstaan door twee mails die Buunk naar Oostveen heeft gestuurd.

Buunk riep Oostveen hierin op om zich te beraden over de wijze waarop hij zijn zakelijke belangen onder de aandacht van de Utrechtse raad brengt en helderheid te verschaffen over de mogelijke vermenging van zijn rollen als raadslid en vastgoedbestuurder. "Deze discussie hoort thuis in de raadszaal, niet in de rechtszaal", zegt Gillissen. 

"De Utrechtse gemeenteraad ontvangt met enige regelmaat e-mails over het juridisch conflict dat Ovast heeft met de gemeente Utrecht en de zakelijke belangen die rond Ovast of de familie Oostveen spelen. In zijn mail schrijft Buunk dat deze opstelling Oostveen zou beperken in zijn slagkracht als lokaal politicus", aldus Gillissen.

Lees meer over:
Tip de redactie