Milieuzone Utrecht makkelijk te omzeilen

De Utrechtse milieuzone is eenvoudig te omzeilen. Door middel van sluiproutes kunnen oude dieselauto’s die niet toegestaan zijn in de binnenstad er toch eenvoudig komen zonder er een boete voor te krijgen.

Dat concludeert RTV Utrecht maandag na eigen onderzoek.

Als voorbeelden noemt de omroep de kentekenscanners op de Croeselaan en de Nelson Mandelabrug die beiden via een zijweggetje ontweken kunnen worden. Bij de Jaarbeurs en de Overste den Oudelaan hangen helemaal geen camera’s.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat voor deze dekking van de camera’s bewust is gekozen om zo efficiënt mogelijk te kunnen zijn. Ook kan de gemeente zonder camera’s boetes uitschrijven. Bepaalde gemeenteambtenaren mogen namelijk ook bekeuringen uitschrijven.

Het Algemeen Dagblad publiceerde maandag cijfers over de milieuzone. Van de kleine 6000 bekeuringen die zijn uitgeschreven zijn er slechts ruim 900 voor Utrechtse automobilisten. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat weggebruikers buiten Utrecht slecht op de hoogte zijn van de milieuzone en dat er ernstig tekort geschoten is in de communicatie en dus in de werking van de zone. Of zoals Bovag-woordvoerder Paul de Waal zegt: “Nu rijden er toch nog ruim 6500 smerige auto’s de stad in. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.”

Dieselgate

Ook het schandaal rond Volkswagen en de in dieselauto’s geïnstalleerde software om de dieseluitstoot te verminderen op rollerbanken, helpt de milieuzone niet echt mee. Sommige type diesels zouden de milieuzone niet meer in mogen hierdoor.

Dit heeft de gemeente onder meer doen besluiten om de subsidie die je in Utrecht kreeg voor de aanschaf voor een diesel Euro 6-type stop te zetten.

Lees meer over:
Tip de redactie