Utrecht gaat zich profileren als de kinderrechtenstad

Utrecht gaat zich het komende jaar profileren als kinderrechtenstad. Dat heeft wethouder Victor Everhardt afgelopen week laten weten.

Het predicaat mensenrechtenstad dat Utrecht van de Verenigde Naties (VN) heeft gekregen in combinatie met de relatief jonge bevolking heeft de gemeente doen besluiten zich in te willen gaan zetten voor kinderrechten.

Een andere reden om zich meer in te zetten voor kinderrechten is de overheveling van de jeugdzorg van het rijk naar de gemeente. De gemeente meent hier extra sturing aan te moeten geven en acht het daarom belangrijk om kinderen hierin een stem te geven.

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Een team van ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg, U-2B Heard!, heeft een stem in het beleid. Ook heeft Utrecht een systeem bedacht waarmee ervaringen van kinderen en gezinnen met wijkteams worden opgehaald. 

Daarnaast is er een mensenrechtencomité dat de dialoog aangaat over hoe kinderen beter een stem te geven. Verder is het concept Vreedzaam in Utrechtse scholen wijdverbreid.

Lees meer over:
Tip de redactie