De gemeente Utrecht gaat kijken of het mogelijk is de vele steegjes en hofjes in de binnenstad openbaar te stellen.

Veel steegjes en hofjes zijn al lange tijd afgesloten. Dit is ooit besloten om onzedelijke praktijken en junks te weren.

Floris Valkenburg van de politieke partij Student & Starter hield vorige week een pleidooi tijdens het begrotingsoverleg om de hofjes te openen. Vrijwel iedereen was positief.

"Veel bezoekers en inwoners weten niet dat in alle wijken en buurten in Utrecht nog veel meer hofjes en steegjes zijn dan je kunt zien. Dit zijn vaak heerlijke oases van rust waar helemaal niemand meer komt", zegt Valkenburg. 

"Utrecht is totaal onlogisch ingedeeld", zegt hij. "Soms zitten werfkelders onder zes panden en de enige uitgang zit dan aan een hofje. Ook zijn er veel snellere tussenweggetjes van de ene plek naar de andere waar niemand meer gebruik van maakt."

Hoge muren en deuren

Op dit moment zijn afgesloten stegen vaak niet te herkennen omdat er hoge muren of deuren voor zitten. Bijvoorbeeld de steeg naar Paleis Lofen, het hek leidt niet naar een huis of voordeur, maar naar kelders die rechtstreeks naar het Domplein leiden.

De steegjes hebben ook allemaal straatnamen, net zoals bijvoorbeeld de Zakkendragersteeg. 

"Deze plekken horen bij Utrecht", betoogt Valkenburg verder. "Als de hofjes en steegjes weer worden opengesteld, moet dat in goed overleg gaan met de omwonenden. Misschien moeten er openingstijden komen of misschien moeten niet alle steegjes open, maar ik denk dat het voor zowel toeristen als Utrechters een meerwaarde heeft", zegt hij.

De wethouder gaat nu samen met de burgemeester kijken wat mogelijk is. In het voorjaar komen ze hierop terug.