Literatuurliefhebbers zitten goed in Utrecht dit weekend. In de Oude Hortus staat Festival Mooie Woorden met woordkunstenaars als Ellen Deckwitz en Philip Huff en in de talkshow Dichter bij de deadline worden Ronald Giphart en Marjolein van Heemstra ondervraagd. Liever iets anders? Er zijn meer opties.

BAM – Kunst is geen kast

Theatergroep De Warme Winkel en muziektheatercollectief Touki Delphine slaan de handen ineen voor de artistieke peepshow BAM – Kunst is geen kast. Muziek, performance en absurde acts wisselen elkaar af. Kaarten zijn te koop via de Stadsschouwburg.

Wanneer: Donderdag 22 t/m maandag 26 oktober om 20:30 uur
Waar: Nutrecht
Hoe duur: € 16 / t/m 18 jaar € 10

Orgel vreten

Twee muzikanten en twee hammondorgels: dat is Orgel Vreten. Het duo Thijs Schrijnemakers (Stereo, Wende Snijders) en Darius Timmer wordt daarnaast bijgestaan door een band. Dit jaar verscheen hun album 'Komrad.'

Wanneer: Vrijdag 23 oktober, aanvang 20:30 uur
Waar: De Helling
Hoe duur: € 15

Festival Mooie Woorden

Tussen de bloemen, planten en vijvers in de Hortuskassen barst zaterdagavond een literair feest los. Op het festival Mooie Woorden ziet u literaire optredens van debuterend en gevestigd literair talent. Dit keer staan onder anderen Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze, Philip Huff en Jaap Robben op de line-up. Er is muziek van hiphop collectief Brandwerk en van singer-songwriter Case Mayfield. Kijk hier voor meer info.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober
Waar: Hortus
Hoe duur: € 10, bestel je hier

Nacht van de Nacht

De Natuur- en Milieufederaties vragen op de elfde editie van de Nacht van de Nacht weer aandacht voor lichtvervuiling. Door het hele land zijn er bijzondere activiteiten in het donker. In Utrecht kun je onder meer bij de Griftstede kijken naar slapende dieren, kun je bij Sonnenborgh in het donker naar de sterren kijken en kun je een rondleiding volgen bij Fort Vechten. Kijk hier voor het hele programma.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober
Waar: Op verschillende plekken
Hoe duur: Verschilt per evenement, kijk hier voor meer info

Ramblin’ Roots Festival

Zaterdag brengt de tweede editie van het Ramblin’ Roots Festival het beste uit de wereld van de soul, americana, blues, alternative country, jazz en aanverwante muziekstijlen naar Utrecht. Op de line-up staan o.a. de Amerikaanse zanger/gitarist Pokey LaFarge en de Haagse band Small Time Crooks. <a data-cke-saved-href="http://" target="_blank" href="http://Kijk hier voor meer info.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober van 16:00 tot 02:00 uur
Waar: TivoliVredenburg
Hoe duur: € 35

De Tijd Staat Stil

Zaterdagnacht gaat de klok een uur terug. Daarom geeft Het Nederlands Kamerkoor in het verloren uur een concert. Ze voeren muziek op van componisten als Whitacre, Pärt en Cage, in wiens werk tijd, licht en duisternis centraal staan. VJ Lise Bruyneel, beelddramaturg voor de Opéra National de Paris en de Ruhrtriennale, geeft het concert een extra intergalactisch tintje. Als voorprogramma staat het Nederlands Studenten Kamerkoor in Het Gegeven Paard.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober vanaf 00:00 uur
Waar: TivoliVredenburg, Het Gegeven Paard en Hertz
Hoe duur: € 12,50

Dichter bij de deadline

Literaire talkshow Dichter bij de deadline is de plek waar literatuur, muziek en eten samensmelten. Onder leiding van toneelschrijver Jibbe Willems komen gevestigde schrijvers en nieuw talent aan het woord en geven pre-readings van nieuwe verhalen. Daarnaast levert singersongwritercollectief Het Nieuwe Lied een muzikale bijdrage. Deze zondag zijn onder anderen Ronald Giphart, Marjolein van Heemstra, Peter van Rooijen en Tjeerd Gerritsen te zien.

Wanneer: Zondag 25 oktober van 12:00 tot 13:30 uur
Waar: Zindering, restaurant Stadsschouwburg
Hoe duur: € 10

Van sprookjesheks tot natuurreligie

Een lelijke vrouw op een bezem, ketels vol toverdrank met een kat ernaast – het stereotype van de heks is een herkenbaar beeld. Maar hoe is dit beeld ontstaan?

In het kader van de tentoonstelling De heksen van Bruegel vertellen bekende auteurs daar de komende weken over in een lezingenreeks. Aanstaande zondag trapt de Utrechtse schrijfster Manon Uphoff af met de weergave van de heks in hedendaagse dramaseries als American Horror Story.

Wanneer: Zondag 25 oktober 2015 van 14:00 tot 15:00 uur
Waar: Museum Catharijneconvent
Hoe duur: Gratis i.c.m. een toegangsbewijs voor De heksen van Bruegel. Graag reserveren via info@catharijneconvent.nl of telefonisch via 030-2313835.