Het beroemde Utrechts Psalter is vanaf vandaag een maand lang te zien in museum Catharijneconvent. Afgelopen maand werd bekend dat dit bijzondere middeleeuwse handschrift is opgenomen in de Memory of the World Register van UNESCO.

Normaal ligt het Utrechts Psalmer in de kluis van de Universiteitsbibliotheek.

Het Utrechts Psalter is rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk), daarmee is dit boek uit de vroege Middeleeuwen bijna twaalfhonderd jaar oud. Via England is het Psalter uiteindelijk in Utrecht gekomen en in 1716 is het boek geschonken aan de Universiteit Utrecht.

De dynamische en schetsmatige stijl van de tekeningen was zeer vernieuwend voor de vroege Middeleeuwen. De stijl van de tekeningen werd nog eeuwenlang geïmiteerd in Frankrijk en England.

Mede vanwege deze invloed is het Utrechts Psalter toegevoegd aan de Memory of the World Register van UNESCO. Het register bevat documentair erfgoed dat van grote betekenis is voor de wereld.

Andere bekende werken die zijn opgenomen in de Memory of the World Register zijn de dagboeken van Anne Frank, de Archieven van de VOC, de rechtbankverslag van het Mandelaproces en de originele filmnegatieven van The Wizard of Oz.