De zogeheten plaskruizen in de Utrechtse binnenstad dreigen te verdwijnen. Verschillende afdelingen binnen de gemeente lijken er niet uit te komen wie de structurele financiering van deze sanitaire voorzieningen op zich moet nemen. 

De plaskruizen in de binnenstad zijn de afgelopen jaren geplaatst voor het uitgaanspubliek. Ze werden incidenteel uit verschillende budgetten gefinancierd, onder andere uit het leefbaarheidsbudget.

Eind 2015 loopt het convenant af. In het nieuwe convenant zijn de plaskruizen nog niet opgenomen, omdat de financiering nog niet geregeld is.

Het CDA heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de kwestie. De partij wil de plaskruizen in de binnenstad behouden.

Vervuiling

"Niet alleen horecaondernemers, maar ook bewoners en handhavers zijn blij met de toiletvoorzieningen. Het voorkomt een hoop overlast en vervuiling in de binnenstad", zegt CDA'er Sander van Waveren. 

De partij wil dat de toiletvoorziening in de stad structureel in de begroting wordt opgenomen. Het CDA vraagt ook naar extra toiletcabines in de binnenstad om het vrouwelijke uitgaanspubliek tegemoet te komen.