De Utrechtse Aileen van Leeuwen maakt grote kans om jongerenvertegenwoordiger te worden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

Vanaf woensdag neemt ze het op tegen de Amsterdamse Sahar Afzal. 

De jongerenvertegenwoordiger die naar de VN mag, zal spreken met duizenden jongeren over mensenrechten, internationale samenwerking. Ook mogen zij in hun tweede jaar een speech geven.

"Ik vind de VN al sinds de middelbare school erg interessant. Deze interesse heeft zich doorgezet in mijn studie. Ik studeer namelijk ‘conflict studies’, hierdoor leer ik erg veel over de VN", vertelt Van Leeuwen. "Daarnaast vind ik het erg mooi dat je echt iets met de ideeën van jongeren kunt doen. Politici kunnen daar veel van leren."

Thema

Het thema waar Aileen mee aan de slag gaat is 'vlucht niet voor vluchtelingen'. "In de vijfde klas moest ik voor een project vluchtelingen interviewen, dit vond ik zo interessant dat de thematiek me sindsdien fascineert", vertelt ze.

"De meeste mensen zetten zich in voor gelijkheid, ik heb echter het gevoel dat het vluchtelingenthema veel harder aangepakt moet worden. Er is op dit moment zo weinig begrip voor de vluchtelingen dat we snel de andere kant onder de aandacht moeten brengen,"

Als Van Leeuwen wordt benoemd tot jongerenvertegenwoordiger zal ze in het hele land gastlessen, workshops en projecten gaan geven. "Hierdoor leer ik de mening van medejongeren  kennen en kan ik ons dus goed vertegenwoordigen bij de Algemene Vergadering van de VN", aldus van Leeuwen.

Van 14 oktober tot en met 23 oktober kan er gestemd worden.