De verschillende demonstraties tegen Pegida die voor zondagmiddag 11 oktober staan gepland in Utrecht, gaan vooralsnog gewoon door. De gemeente Utrecht ziet op dit moment nog geen reden om de protesten te verbieden.

Dat laat een gemeentewoordvoerder dinsdag aan NU.nl weten. De anti-islambeweging Pegida wil om 14.00 verzamelen op de Neude, om vanaf daar een protestmars door de binnenstad van Utrecht te lopen. Pegida demonstreert tegen de huidige vluchtelingenstroom en tegen "de Islamitisering van Europa".

De Internationale Socialisten kondigde daarop aan een tegendemonstratie te organiseren. Die vind om 13.00 plaats op het Janskerkhof. Inmiddels willen ook twee andere groepen, 'Block Pegida' en 'Laat ze niet lopen' protesteren tegen Pegida.

Contact

De gemeente Utrecht laat weten alleen van Pegida en Internationale Socialisten een kennisgeving te hebben ontvangen. De gemeente zijn met deze partijen in gesprek om de zondag zo rustig mogelijk te laten verlopen. Het is niet duidelijk of Utrecht contact heeft gehad met de twee andere partijen.

Vooralsnog wil Utrecht de protesten nog niet verbieden. "Op het moment dat we signalen binnenkrijgen dat er daadwerkelijk verstoringen plaats gaan vinden, besluiten we misschien anders", aldus de zegsman.

"Het is een grondrecht om in een openbare ruimte vreedzaam te demonstreren. Maar het moet wel binnen de lijnen van de wet", voegt de zegsman daaraan toe. Zowel de gemeente als de politie bereiden zich wel op de demonstraties voor.