Kringloopwinkel Kraayenest aan de J.M. de Muinck Keizerlaan in de Utrechtse wijk Zuilen moet mogelijk na vijf jaar haar deuren sluiten. 

Vanwege het onverwacht overlijden van oprichtster Elisa, ziet Mitros kans om het pand een andere bestemming te geven. Buurtbewoners zijn ontdaan: “Kraayenest is zoveel meer dan alleen een winkel.”

“Vijf jaar geleden zijn we deze Kringloopwinkel begonnen. Toen medeoprichter Elisa vorige maand plotseling overleed aan longkanker kregen we te horen dat we uit dit pand moesten,” vertelt Martin Breedijk, medeoprichter van Kraayenest. 

“Doordat de winkel op Elisa’s naam staat, kan Mitros ons contract beëindigen. We zijn aan het onderhandelen als een gek, maar tot nu toe zonder resultaat.”

Geen tijdelijk contract

De plannen waren er om het gebouwencomplex waar de kringloopwinkel inzit over twee jaar plat te gooien. De woning van Kraayenest, waar Elisa eerst woonde, is echter alweer opnieuw verhuurd. “Mitros wil ons geen tijdelijk contract geven, omdat ze bang zijn dat we er dan al helemaal niet meer uitgaan. Dat is natuurlijk onzin, maar erover praten willen ze niet.” vertelt Breedijk.

“Ze weten geloof ik nog niet zo goed wat ze met het pand willen gaan doen, we hebben al verschillende verhalen gehoord. Zo gaat het gerucht dat ze de begane grond willen gebruiken voor een grote winkel, of dat ze er appartementen willen bouwen.”

Petitie

Vorige week zijn de medewerkers van Kraayenest een petitie gestart, waar nu al ruim 350 handtekeningen op staan. Ook hebben ze aan alle klanten gevraagd op te schrijven wat ze zo bijzonder vinden aan de winkel.

Uit de reacties komt naar voren dat voor veel mensen Kraayenest veel meer is dan gewoon een kringloopwinkel: “We hebben ontzettend veel vaste klanten die elke dag even naar binnen lopen, een kledingstuk voor een euro kopen en weer weg gaan. Ze willen voornamelijk even een praatje maken,” vertelt Breedijk.

Klantenbestand

“Als we moeten verhuizen, verliezen we dit allemaal. Dan moeten we ons hele klantenbestand opnieuw opbouwen en verliezen de mensen in de buurt hun ontmoetingsplek.”

Mitros was nog niet bereikbaar voor commentaar.