Het Engelse kwaliteitsmagazine The New Economy heeft in een uitgebreid artikel Utrecht geroemd om het gezonde en gelukkige karakter dat de stad heeft. 

In tegenstelling tot andere steden krijgt Utrecht het voor elkaar om de gemakken van een grote stad te combineren met een gezonde leefomgeving.”

Volgens het blad heeft deze constatering dan ook alles te maken met het feit dat Utrecht al twee keer is uitgeroepen tot meest competitieve regio van Europa.

“Hier werken creatievelingen, ondernemers en wetenschappers samen. Niet alleen om de economische groei te stimuleren, maar ook om innovatieve oplossingen te vinden om het leven van de inwoners te verbeteren.” Hierbij wordt ook de rol van het Economic Board Utrecht nadrukkelijk bij genoemd.

Gezonde stad

Het blad heeft voor het verhaal met verschillende ambtenaren gesproken in Utrecht en concludeert dat Utrecht een slimme, groene en bovenal gezonde stad is geworden dat als voorbeeld moet dienen voor andere steden in de wereld.

“De stad streeft samenwerkingen na die zich focussen op drie speerpunten: de ontwikkeling als gezonde stad om in te leven, de overgang naar een groene economie en het bieden van innovatieve services voor de inwoners.”

Groei

Als probleem voor de toekomst wordt de groei van de stad gezien. Doordat Utrecht er nog eens 70.000 inwoners bij krijgt in de komende jaren kan dit nog wel eens gaan leiden tot een verhoogde druk op de infrastructuur. “Zo’n grote bevolking onderbrengen op zo’n klein gebied vereist zorgvuldige planning en innovatieve oplossingen.”

Eén van deze oplossingen is de transformatie naar fietsstad. “Fietsen in de stad is een geheim dat Nederlanders al langere tijd kennen en wat nu langzaam maar zeker wordt overgenomen door andere steden over de wereld. Het is gezond, ruimtebesparend, en duurzaam.”

Speelsheid

Tot slot wordt Utrecht ook nog geroemd om de ‘speelsheid’ van de stad. “Er staat een enorme theepot bovenop winkelcentrum Hoog Catharijne en een UFO staat geparkeerd op een historisch gebouw bij het Centraal Station.

Ook is er een regenboog-zebrapad om de LGBT gemeenschap te ondersteunen. Het is dan ook niet verrassend dat één van de grootste game-industrieën zich in Utrecht bevindt.”