Het lijkt een druk dagje te worden 11 oktober in Utrecht. De gemeente is in gesprek met de organisatie van Pegida naar aanleiding van de demonstratie die ze gepland hebben op de Neude. 

Ook de Internationale Socialisten (IS) kunnen rekenen op een belletje van de gemeente na de aankondiging van een tegendemonstratie.

Inmiddels hebben ook de ‘Anti-fascisten’ een tegendemonstratie gepland. Tevens heeft de onlangs in het leven geroepen ‘Blokkeer Pegida’ beweging een protest aangekondigd.

Vorige week werd duidelijk dat Pegida 11 oktober komt demonstreren op de Neude. Al snel werd er een tegenhanger op poten gezet door de IS en nu is er ook een derde demonstratie aangekondigd op deze dag.

Vluchtelingenstroom

Pegida komt zondag 11 oktober naar Utrecht om van 14:00 uur tot 18:00 uur te demonstreren tegen de huidige vluchtelingenstroom. Als tegengeluid willen de IS een uur eerder op het Janskerkhof verzamelen om op hun beurt te demonstreren tegen Pegida.

Antifascisten die zich hebben gegroepeerd onder de noemer ‘Laat ze niet Lopen‘ is nu een derde partij in het geheel. “Wij roepen op je te verzetten tegen deze extreem-rechtse demonstratie. Kom vanaf 12:00 uur naar de Neude waar Pegida hun demonstratie wil beginnen. Overstem, blokkeer en stop de racisten van Pegida!”

Ook een organisatie genaamd ‘Blokkeer Pegida’ heeft inmiddels 150 mensen opgetrommeld om naar de Neude te komen om de protesteren tegen de ‘islamofoben’ van Pegida.

Opkomst

De gemeente laat desgevraagd weten dat ze in gesprek zijn met de organisaties achter de demonstraties. “We kijken even aan hoe groot de opkomst gaat worden voordat we echt wat kunnen gaan doen. De komende weken moet dit duidelijk worden.”

Een demonstratie van een politieke organisatie kan alleen worden verboden als de openbare orde in het gevaar is. Wel wordt er overlegd over de route en het aantal deelnemers.