Het Rijk heeft momenteel geen geld voor een tweede Uithoflijn en de directeur van het Utrecht Science Park (USP) vreest dat de Uithof in 2030 onbereikbaar wordt. 

Het Rijk heeft momenteel geen geld voor een tweede Uithoflijn en de directeur van het Utrecht Science Park (USP) vreest dat de Uithof in 20130 onbereikbaar wordt. Aanleiding voor de Staten-fractie van D66 om actie te eisen van de provincie. “Er moeten nu voorzorgsmaatregelen genomen worden om het verkeer dan in goede banen te leiden.”

In 2018 rijden de eerste trams naar De Uithof en het is langer bekend dat deze ene lijn niet genoeg capaciteit heeft voor de daaropvolgende jaren. Er wordt hierom zelfs al geopperd om een treinstation op het USP te bouwen. De plannen zijn echter nog altijd vaag.

Floris de Gelder, directeur van het USP zei afgelopen week zelfs dat de Uithof in 2030 onbereikbaar dreigt te worden. “Als we niks doen, gaat het fout. Dan zal de grootste campus van de Universiteit Utrecht op De Uithof, verstopt raken met verkeer.”

Actie

USP kan zelf actie ondernemen, maar in vele gevallen is samenwerking met overheden noodzakelijk. D66 wil daarom nu snel actie van de provincie Utrecht, die medeverantwoordelijk is voor de bereikbaarheid van de Uithof.

Statenlid Ayla Schneiders vindt dat de onderwijsinstellingen en ziekenhuizen goed bereikbaar dienen te blijven: “In 2030 reizen 225.000 mensen per dag van en naar de Uithof, er moeten nu voorzorgsmaatregelen genomen worden om het verkeer dan in goede banen te leiden. D66 wil van de gedeputeerde weten hoe de provincie ervoor gaat zorgen dat de Uithof goed bereikbaar blijft in de toekomst en welke oplossingen daarvoor onderzocht zijn of worden”.