De kans dat ook scooters en brommers bij de milieuzone in Utrecht worden betrokken, is steeds groter. Dat laat GroenLinks, een van de voorstanders van dit plan, donderdag weten.

"De wethouder van verkeer, duurzaamheid en milieu in Utrecht heeft donderdag in de voortgangscommissie toegezegd dat de gemeenteraad zich in november over dit plan gaat buigen", aldus een woordvoerder van GroenLinks tegen NU.nl. 

GroenLinks en D66 stelden dit jaar een actieplan brommeroverlast op. Een van de speerpunten van het plan is om scooters en brommers bij de milieuzone te betrekken, die sinds begin dit jaar van kracht is.

Fijnstofkanonnen

De partijen willen dat de meest vervuilende brommers en scooters uit de stad geweerd worden, omdat uit onderzoek blijkt dat scooters veel fijnstof uitstoten. "Het zijn echte fijnstofkanonnen. Dus het zou logisch zijn om deze voertuigen bij de milieuzone te betrekken", aldus de woordvoerder.

"Met lokale maatregelen, zoals het weren van vervuilende brommers, is het mogelijk de lucht flink gezonder te maken en daarmee de levensverwachting van Utrechters te vergroten", liet GroenLinks-raadslid Monique Bollen eerder al weten.

Momenteel is nog discussie gaande over welke brommers en scooters precies geweerd zouden moeten worden. Als het aan GroenLinks en D66 ligt worden tweetakt scooters sowieso uit de stad geweerd.