Op het Janskerkhof in Utrecht wordt op 11 oktober gedemonstreerd tegen Pegida. Deze beweging wil op diezelfde dag op De Neude protesteren tegen het huidige vluchtelingenbeleid en "de Islamitisering van Europa".

In reactie op het protest van Pegida wil de organisatie Internationale Socialisten nu een tegendemonstratie organiseren. Die zal om 13.00 van start gaan, een uur eerder dan de Pegida-demonstratie.

"We willen de straat op om een ander geluid te laten horen", laat een woordvoerder van Internationale Socialisten aan NU.nl weten. "In Duitsland is Pegida in korte tijd heel groot geworden. Dat gevaar kunnen we ook in Nederland lopen, zeker nu PVV-leider Geert Wilders oproept tot verzet tegen de "islamitische asieltsunami". Met deze demonstratie willen we bovendien laten zien dat vluchtelingen en moslims hier welkom zijn."

Internationale Socialisten heeft bewust gekozen om het protest op het Janskerkhof te laten starten, omdat het niet de bedoeling is dat voor- en tegenstanders van Pegida elkaar ontmoeten. 

Inmiddels hebben ruim 130 mensen via Facebook aangegeven bij de demonstratie aanwezig te zijn. De organisatie hoopt dat dat er veel meer gaan worden. "We gaan er alles aan doen om het zo groot mogelijk te maken."

Buitenlandse invloeden

Pegida is vooral groot in Duitsland, waar de beweging vorig jaar is ontstaan. Aanhangers vinden dat de Duitse cultuur en samenleving worden bedreigd door buitenlandse invloeden.