De Uithof  groeit zo hard, dat de Utrechtse subwijk onbereikbaar zal worden indien er geen extra maatregelen worden genomen. Dat is een waarschuwing die Floris de Gelder, directeur van het Utrecht Science Park, afgeeft. 

"Als we niks doen, gaat het fout", laat hij woensdag aan het AD weten. Dan zal het Utrecht Science Park, de grootste campus van de Universiteit Utrecht op De Uithof, verstopt raken met verkeer.

De Gelder verwacht dat het aantal bezoekers en bewoners in 2030 verdrievoudigd is. Er zullen dan zo'n 225.000 mensen per dag met de auto, fiets of het openbaar vervoer naar De Uithof komen, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum (UMC).

Uithoflijn

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe tramlijn van Utrecht Centraal naar De Uithof. Die is in 2018 klaar, maar in 2030 zou deze lijn alweer overbelast zijn geraakt. De vraag naar openbaar vervoer zal groter zijn dan de capaciteit van deze Uithoflijn, is de verwachting.

De Gelder vindt dan ook dat de gemeente Utrecht, de provincie en het Rijk moeten nadenken over extra openbaar vervoer en wegen. "En met de nodige haast, zo voegt hij daar aan toe."

Vorige week bleek al dat het Rijk geen geld beschikbaar heeft gesteld voor een eventuele tweede Uithoflijn. Een andere optie die onderzocht wordt is het bouwen van een treinstation op De Uithof.

​De gemeente liet eerder dit jaar al weten in te zien dat schaalvergroting nodig is. Utrecht vindt het echter nog te vroeg om iets over een treinstation te zeggen.