Bezorgde burgers en filmliefhebbers zijn een petitie gestart voor het behoud van de City-bioscoop in Utrecht.

De initiatiefnemers zijn van mening dat een ‘filmstad’ zoals Utrecht deze plek in de stad moet koesteren en in zijn huidige functie moet behouden.

"De City bioscoop is een beschermd rijksmonument met belangrijke architectuur- en cultuurhistorische waarde", zo luidt de petitie. "Er is een concreet plan voor behoud van deze bijzondere bioscoop. Adel verplicht: als Utrecht de filmstad van Nederland wil zijn, dient het deze historische bioscoop te koesteren."

Door de komst van de megabioscoop bij de Jaarbeurs is de Camera-bioscoop aan de Oudegracht al reeds gesloten en gaan de bioscopen in Hoog Catharijne en de City-bioscoop ook dicht. 

Arthouse

Huidig eigenaar van laatstgenoemde is Kinepolis. Dit bedrijf wil samen met Jos Stelling, de eigenaar van Springhaver Theater en het Louis Hartloopercomplex, een Arthouse-bioscoop realiseren in het pand aan de Voorstraat.

Dit plan kan echter alleen doorgang vinden als een andere geplande Arthouse-bioscoop in de stad, De Kade bij het Paardenveld geen doorgang vindt.

De initiatiefnemers roepen alle betrokkenen op om het behoud van de City bioscoop te steunen en hun uiterste best te doen deze historische bioscoop voor Utrecht en Nederland te behouden.