Onderzoeker en overlastspecialist Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat de gemeente Utrecht gebruik moet maken van nieuwe wetgeving om 'foute ondernemers' aan de Amsterdamsestraatweg te verbannen.

Dat meldt het AD zaterdag.

Onderzoek

Uit het onderzoek, verricht in samenwerking met Radio 1-programma Argos, blijkt dat veel ondernemers die door de gemeente worden bestraft, hun illegale praktijken later voortzetten aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Veel panden hebben dienstverlening als bestemming, en dat maakt het problematisch.

Onderzoeker Vols wijst erop dat het sinds dit jaar mogelijk is om als gemeente een pand tijdelijk over te nemen als sprake is van langdurige overlast of criminaliteit. Onder meer de gemeente Rotterdam experimenteert hier al mee.

Aanhoudende criminaliteit

De gemeente noemt de nieuwe wetgeving interessant. Sinds juni dit jaar heeft het stadsbestuur een beleidsregel vastgesteld waardoor het mogelijk is het beheer van een pand tijdelijk over te nemen. "Dat is ingrijpend. We doen dat niet zomaar", zegt een woordvoerder in de krant.

De Amsterdamsestraatweg kampt al tientallen jaren met overlast en criminaliteit. Alleen al dit jaar werden er twaalf panden gesloten vanwege illegale gokpraktijken of prostitutie.