De uitbater van het stadsstrand bij Oog in Al in Utrecht ziet niets in de plannen van de gemeente om de bereikbaarheid van het strand te verbeteren voor bezoekers en nood- en hulpdiensten.

Utrecht wil het stadsstrand het aankomende najaar herinrichten, maar strandtent Soia is het niet eens met het plan zoals het er nu ligt. Uitbater Sidney Rubens is dan ook een enquête gestart om aan bezoekers van het strand te vragen of hen dit wat lijkt.

'Geen asfalt op ons strand!', luidt het statement op de Facebookpagina van Soia. Sidney Rubens, eigenaar van de horecagelegenheid, legt uit waarom hij liever geen asfalt op het strand ziet zoals de gemeente het voor ogen heeft.

“We zijn helemaal blij dat de bereikbaarheid verbeterd wordt, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de manier waarop kan in onze ogen anders. De gemeente wil graag het fietspad om het strand heen leggen, terwijl wij het fietspad er liever alleen naartoe zien gaan.”

Recreatiezone

Het plan van de gemeente voor de geasfalteerde weg komt voort uit de visie die negen jaar geleden is vastgesteld om van het Amsterdam Rijnkanaal een langgerekte recreatiezone te maken. Het stadsstrand is hierin één van de hotspots. Voor de gemeente is het dan ook belangrijk om dit gebied toegankelijk te maken.  

“Ik vind dit boulevard-idee een goede ontwikkeling alleen op onze zogenoemde ‘Noord-plek’ is het ontwikkelingsidee wat minder,” vervolgt Rubens. 

“Het plan zoals het er nu ligt is geen gezicht. Wij denken dat de beleving en het uitzicht van de plek verdwijnt. Daarom hebben we ook een enquête gestart. We zijn benieuwd wat de gebruikers, bezoekers en omwonenden van de plek van het plan vinden.”

Landschapsarchitect

Rubens vertelt dat hij ook al een landschapsarchitect in de hand heeft genomen. “Ik zie het pad liever aangelegd worden met steentjes, schelpjes of keitjes in plaats van het asfalt. Ook de markering van de weg kan in mijn ogen beter met bankjes of iets dergelijks dan met beton. Dat past veel meer bij de groene beleving van dit gebied.”