Op de hoek van de Westraverstraat en de Jutfaseweg in Utrecht is sinds woensdag een nieuwe muurschildering te bewonderen. Kunstenaar Jos Peeters is de afgelopen vijf weken druk bezig geweest om de bedrijvigheid van het gebied langs de Vaartsche Rijn door de eeuwen heen weer te geven.

Voor veel buurtbewoners zijn de gebouwen op de muurschildering erg herkenbaar. Zo is op de muurschildering een pand te zien dat vroeger een oude kroeg was. Ook zijn sommige huizen uit de buurt terug te vinden op het kunstwerk.

“Het eerste idee van de initiatiefnemer was om een mooie blik over de Vaartsche Rijn met een trekschuit af te beelden, met de gebouwen langs de kant", laat Peeters weten.

"Toen ik dit ging schetsen bleek dat niet mooi te worden, de gebouwen zouden achter elkaar verdwijnen. De oplossing die we nu hebben bedacht ziet er heel simpel uit, maar het duurde lang voordat we die vonden", aldus de kunstenaar.

Betrokken

De muurschildering zorgt ook voor verbroedering in de wijk. “Ik merk dat iedereen zich heel betrokken heeft gevoeld bij het maken van de muurschildering,” vertelt Jos Peeters. “Af en toe kwamen buurtbewoners naar me toe om te vertellen dat een gebouw bijvoorbeeld een vaantje miste, de volgende dag kwamen ze dan terug met een foto als bewijs dat het echt zo was. Het is gewoon erg leuk om die betrokkenheid in een wijk te zien.”