Per toeval is een vrouwentijdschrift uit de 18e eeuw gevonden in het depot van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht.

Catalogiseerder Paul Pestman vond het tijdschrift, Recensent voor Vrouwen, en heeft daarmee een nieuwe deur geopend naar de belevingswereld van de vrouwen in die tijd.

Dat er vrouwentijdschriften uit de 18e eeuw bestaan is op zichzelf geen nieuw gegeven, wel zijn er maar weinig exemplaren bekend van Nederlandse bodem. Dat is met de komst van Recensent voor Vrouwen veranderd. Onderzoekers wisten al van het bestaan van het tijdschrift af, maar waren nog geen exemplaar tegengekomen waardoor onderzoek uitbleef.

De Universiteitsbibliotheek heeft het tijdschrift gedigitaliseerd waardoor zowel onderzoekers als geïnteresseerden een beeld kunnen vormen van de maatschappelijke positie van de 18 eeuwse vrouw. Het tijdschrift behandeld verschillende onderwerpen, zo staan er serieuze recensies in van boeken en worden er luchtige onderwerpen behandeld zoals een Parijse vrouw op haar negentiende een kind krijgt.

Door de vondst van Recensent voor Vrouwen kunnen onderzoekers beter bestuderen hoe vrouwen in die tijd leefden en wat zij interessant vonden.