Voormalige werknemers van coffeeshop Zanzi aan de Vleutenseweg in Utrecht verzamelden dinsdag voor hun gesloten winkelpand handtekeningen tegen het achterdeurbeleid.

De coffeeshop moest twee weken geleden zijn deuren sluiten na een politie-inval en vrijdag werd bekend dat de shop voorgoed dicht moet. Zanzi had meer dan de toegestane hoeveelheid drugs in de winkel liggen. 

"Om in de behoefte van onze klanten te voorzien moeten we zo’n tien keer per dag de winkel aanvullen. Dit betekent dat ik tien keer per dag met 200 tot 300 gram wiet over straat moet lopen, wat een groot risico voor mijn veiligheid vormt", vertelt Mauk Bijlaard, één van de achterdeur medewerkers.

"Een tijdje geleden werd dat risico te groot. Mijn baas en collega’s werden overvallen in hun eigen huis. Hierop besloot mijn baas meer voorraad in de coffeeshop op te slaan. Hierdoor hoefden we minder vaak over straat met grote hoeveelheden. Dit was nodig voor onze veiligheid, maar het heeft ons uiteindelijk wel de das omgedaan."

Dealers

Dat twintig werknemers op straat staan is niet het enige dat de sluiting van coffeeshop Zanzi met zich meebrengt. "Vroeger zorgden de bewakers van coffeeshop Zanzi ervoor dat de straat veilig was. Mensen die overlast veroorzaakten werden weggestuurd en straatdealers kwamen hier gewoonweg niet", zegt een buurman van de coffeeshop. 

"Dat is in de laatste twee weken wel veranderd. Op dit moment staat er ’s avonds op elke straathoek een dealer en het is lang geleden dat ik me zo onveilig heb gevoeld in mijn eigen wijk", vertelt de buurtbewoner.

Openbare orde

De coffeeshop werd 20 augustus per direct gesloten. Burgemeester Jan van Zanen had hiertoe besloten omwille van onmiddellijk gevaar voor de openbare orde, veiligheid en gezondheid.

De sluiting volgde nadat er drugs was aangetroffen in de woning boven de coffeeshop. Omdat de bovenverdieping bij hetzelfde pand hoort is het hele gebouw ontruimd.

De voormalige medewerkers die dinsdag voor de coffeeshop stonden hopen dat dit niet het einde van Zanzi is. "We moesten sluiten omdat we een onmiddellijk gevaar voor de openbare orde- en veiligheid zouden vormen. Ik hoop dat de gemeente snel inziet dat juist het sluiten van de coffeeshop hiervoor zorgt en dat wij met zijn alle proberen de straten zo veilig mogelijk te houden", zegt Bijlaard.