Omwonenden van de Neude in Utrecht zijn kritisch over de komst van een Stayokay-hostel op het plein. Dinsdag vindt er een inloopavond plaats voor de buurt.

Een bewoner van de Neude laat weten dat er nog geen officieel moment is geweest waarop omwonenden bezwaar hebben kunnen aantekenen. "De gemeente brengt al min of meer naar buiten dat de deal met Stayokay al helemaal rond is", laat de bewoner aan DUIC weten.

Ook zijn er zorgen over geluidsoverlast. Zo zou in het plan van de gemeente staan dat het hostel geen extra geluidsoverlast met zich meebrengt. 

"Maar dit zijn allemaal monumentale panden, die niet heel geluiddicht zijn", aldus een bewoner. "Het is nogal een verschil of er ‘s nachts een leegstaand kantoor naast je zit of 250 hostel-gasten."

Overlast

Een ander punt waar de bewoners zich zorgen om maken is het aanzicht van het plein dat wordt aangetast in hun ogen. “We voorzien veel overlast in het soort gasten dat Stayokay met zich meebrengt. Toeristen die 20 euro overhebben voor een bed, zullen niet 30 euro op een terras uitgeven. Die gaan waarschijnlijk Euroshopper-blikken kopen en op het plein leegdrinken.”

De gemeente Utrecht bracht afgelopen week naar buiten dat het startdocument is vastgesteld. “Met de komst van dit Stayokay-hotel krijgt Utrecht een nieuwe overnachtingsmogelijkheid die de gastvrijheid van de stad vergroot. Ook biedt het nieuwe hotel werkgelegenheid en stimuleert het de economie in de directe omgeving van het Neude,” zo luidde het gemeentebericht.

Bezwaren

In een reactie laat de gemeente weten dat bezwaren zeker en zoals altijd worden meegenomen in het besluitvormingsproces. "Uiteraard informeren we alle belanghebbenden over de mogelijkheden daartoe.”

Het collegebesluit wordt verwacht in oktober. Dinsdag vindt de informatieavond plaats voor de buurt, georganiseerd door Stayokay. Bewoners, buren en ondernemers zullen daarbij aanwezig zijn.