Tijdens de Opening van het Academisch Jaar op het Domplein in Utrecht zijn maandag drie protestacties gevoerd.

 

Eén tegen de bezuinigingen op de studentensport door alle Utrechtse studentensportverenigingen, één tegen het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap door de vakbond voor wetenschappers (VAWO) en één tegen de verspilling van onderwijsgeld door Rood, de jongerenafdeling van de SP.

De drie acties zijn los van elkaar gepland en waren met name gericht op de genodigden minister van OCW Jet Bussemaker en CvB-voorzitter Marjan Oudeman. Laatstgenoemde kwam vorige week in het nieuws vanwege het illegaal declareren van 16.000 euro aan vele ritjes voor privégebruik.

Volgens de SP-jongeren wordt op de universiteit onderwijsgeld verspild. "Drie bestuursleden van de Universiteit Utrecht bekleden samen dertig nevenfuncties. In totaal kost het gebruik van de auto’s de universiteit 450.000 euro voor twee jaar. Wij willen dat het universiteitsbestuur vijf goede docenten aanneemt van dit geld in plaats van het te verspillen aan ritjes met een privéchauffeur", laat Rood-voorzitter Merel Stoop weten.

Studentensport

De Utrechtse studentensportverenigingen verloren afgelopen jaar een groot deel van hun subsidie. Volgens de verenigingen is er minstens twee ton van de onderwijsinstellingen nodig om het gat te dichten. 

Vidius studentenunie heeft als belangenorganisatie van Utrechtse studenten al veel verontruste sportverenigingen gesproken, zo legt Vidius-voorzitter Pijke Dorrestein uit: "De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan."

Wetenschappers

De vakbond voor wetenschappers VAWO voerde vanmiddag actie vanwege het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap. Volgens de bond geeft het gebrek aan vaste aanstellingen veel onzekerheid en heeft dat een slechte invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op universiteiten.

"Zo’n zestig procent van het wetenschappelijk personeel werkt op tijdelijke basis", zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma in het NOS Radio 1 Journaal. "Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden."