Op woensdag 2 september opent de inschrijving voor de Utrecht Science Park Marathon 2016, die plaatsvindt op zondag 20 maart 2016. Hardlopers kunnen kiezen voor de hele marathon (42,195 kilometer), de halve marathon (21,1 kilometer) of de tien of vijf kilometer.

De start vindt plaats op de Uithof. Het parcours van de hele en halve marathon loopt vervolgens door het centrum van Utrecht via de Maliebaan, singels en de Dom. Daarna loopt men via de Koningsweg naar Bunnik, om vervolgens weer te eindigen op de Uithof. Deelnemers aan de hele marathon lopen dit parcours twee keer.

Afgelopen jaar keerde de marathon van Utrecht na twee jaar afwezigheid weer terug. Vanwege financiële problemen werd er na 2012 geen marathon meer georganiseerd in de stad.

Bij terugkomst koos de organisatie wel voor een ander parcours. Tot 2012 finishten lopers altijd bij de Jaarbeurs in het centrum; dit jaar was de finishlijn aan de rand van de stad getrokken.

Om de start van de inschrijving te markeren vindt woensdagavond 2 september om 19.00 een gratis trainingsloop van tien kilometer plaats op het officiële parcours. De start daarvan vindt plaats bij sportcomplex Olympos op De Uithof.