Twee Utrechters hebben achtergebleven Lowlandstenten ingezameld en naar het vluchtelingenkamp in Calais gebracht. Dat deden ze samen met nog twee anderen. In Utrecht worden bovendien twee donatiepunten geopend, zodat nog meer hulpgoederen die kant op gestuurd kunnen worden.

Tot en met 13 september is er een donatiepunt voor kleding, camping- en toiletspullen geopend in Sisters aan de Oudegracht 224. In de weekenden is er een vergelijkbaar punt in Kopi Susu in de J.P. Coenstraat 69 in Lombok. 

“We schrokken echt van wat we zagen,” vertelt Suzan Lindhout van Doneer Je Deken, de organisatie achter de ‘tent-ophaal actie’.

“We hadden het een tijd geleden over de vluchtelingenproblematiek en ontdekten toen ineens dat het vluchtelingenkamp in Calais op nog geen 2,5 uur rijden is van Breda. Na wat overleg hebben we besloten om er gewoon heen te gaan. Wat een contrast met ons eigen leven. Je waant je net in een sloppenwijk in een arm deel van Afrika.”

Omstandigheden

Over de omstandigheden in Calais is Lindhout duidelijk: die zijn bijzonder slecht. Het kamp bevindt zich in de duinen langs een snelweg waar ongeveer 4000 vluchtelingen in tenten leven.

“Je ziet ook pallets met wat plastic eroverheen en dat is dan een woning. Een aantal vluchtelingen vertelde ook dat er soms sprake is van zuurstofgebrek als er teveel mensen in een tent moeten liggen. Daar komt ook nog eens bij dat er in de winter waarschijnlijk geen warmere plek is waar deze mensen heen kunnen.”

Tenten ophalen

Afgelopen weekend ontstond ineens het idee om overgebleven tenten, dekens en andere kampeerspullen op te halen bij Lowlands.

“Gelukkig mocht dit van de organisatie. Het was een spontane actie en na één campingterrein was onze aanhanger al vol."

Festivals

“We willen nu proberen om soortgelijke acties op te zetten bij andere festivals. En na 13 september gaan we in samenwerking met een lokale organisatie in Calais kijken wat ze kunnen gebruiken. Als we veel over houden gaan we kijken naar andere vluchtelingenkampen,” besluit Lindhout.