De veelbesproken expertmeeting over bioscoop De Kade van woensdagavond is met verschillende blikken bekeken. Raadslid Aline Knip (D66) spreekt van een informatieve avond terwijl er voor criticaster Jos Stelling weinig nieuws boven tafel kwam. 

Over de ophef die woensdag over de bijeenkomst ontstond, is Knip niet erg te spreken. “Het hele verhaal over een ‘geheime bijeenkomst’ en ‘achterkamertjespolitiek’ is gewoon niet waar en wordt groter gemaakt dat het is."

Volgens Knip zijn dit soort expermeetingen voor de raad ook nieuw, en worden ze vooral als werkbezoek gezien. "We wilden ons laten informeren over wat er speelt in bioscoopland en een gesprek met 50 toehoorders zou een heel ander gesprek worden.”

Samenhang

Aline Knip is wél te spreken over de inhoud van de meeting. “Voor ons was het nog niet duidelijk wat nou precies de plannen waren voor bioscoop De Kade. We hebben in de media wel veel gelezen, maar wat nou de samenhang zou worden tussen een bioscoop, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en filmhuis ‘t Hoogt was ons nog niet duidelijk. Over onder andere die samenwerking hebben we nu opheldering gekregen.”

Meer van hetzelfde

De bekendste criticus van het project, Jos Stelling, eigenaar van filmhuizen Springhaver en LHC in Utrecht, was niet onder de indruk van de presentaties.

“Het werd eens te meer duidelijk wat voor gemeentelijk project dit wel niet is. Ze noemen het een particulier initiatief, maar het wordt allemaal indirect gesubsidieerd. Bij de presentatie van ‘t Hoogt kwam naar voren dat ze zonder De Kade geen toekomst meer hebben en het HKU wil graag in het pand, omdat ze op zoek zijn naar een plek in de binnenstad. Waarom dat per se in De Kade moet is niet helemaal duidelijk.”

Als toehoorder mocht Stelling zelf niet spreken tijdens de meeting, wel mocht hij op het eind vragen stellen. “In vrijwel elke presentatie werd ik genoemd, dus heb op het eind maar gevraagd of mensen nog vragen voor mij hadden.”

Raadsinformatieavond

Knip wil benadrukken dat de meeting puur ter informatie was. “Er komen nog tal van raadsinformatieavonden waarin de ruimtelijke plannen worden besproken. Dit gesprek ging puur om de bioscoop. Op deze avonden willen we het graag met betrokken bewoners hebben over de ruimtelijke problemen, bomen die eventueel gekapt moeten worden, en wat de gevolgen zijn van grote hoeveelheid studenten in de buurt en dergelijke.”

Naar verwachting besluit het college van B&W medio september over de kwestie. De commissie en de gemeenteraad waarschijnlijk in november.

Lees meer over De Kade op DUIC