Er is weer van alles te doen in Utrecht dit weekend. Bekijk bijzondere films bij Pluk de Nacht Open Air Film Festival. Of dompel je onder in de Engelse muziek van de zeventiende en achttiende eeuw bij Festival Oude Muziek.

Pluk de Nacht Open Air Film Festival
Genieten van films die niet in Nederland zijn uitgebracht of maar een klein publiek hebben bereikt, kan bij de tweede Utrechtse editie van Open Air Film Festival Pluk de Nacht. Na Amsterdam en Arnhem staat het festival van woensdag tot en met zaterdag in de Werkspoorkathedraal. De bar en eettentjes openen dagelijks om 17.00 uur. Vanaf 21 uur worden er korte films vertoond, als de zon onder is kun je de hoofdfilm bekijken. Kijk hier voor het programma.

Wanneer? Woensdag 26 t/m zaterdag 29 augustus
Waar? Werkspoorkathedraal
Hoe duur? Gratis / tegen donatie reserveer je hier een strandstoel

De Lang Zullen We Leven Tour (Try-out)
De allerjongste cabaretiers van Nederland op één avond. Dat belooft nogal wat. Donderdagavond is de try-out van De Lang Zullen We Leven Tour. De jonge talenten zijn Roel Meijvis (won als dertienjarige BN de Stem Cultuurprijs), Rajko en zijn broer (een gloednieuw Nederlands cabaretgezelschap, bestaande uit Rajko en Yuri Disseldorp) en Tom Lash (was o.a. jongste finalist Cameretten ooit en speelde samen met Roel een oudejaarsconference in Paradiso). Drie voorstellingen, elk een half uur op één avond voor één prijs. Kijk hier voor meer info.

Wanneer? Donderdag 27 augustus om 20:00 uur
Waar? Kargadoor
Hoe duur? € 5

Festival Oude Muziek
Het Utrechtse Festival Oude Muziek staat dit jaar in het teken van de Engelse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het festival viert elk jaar muziek uit lang vervlogen tijden. Deze ‘England, my England’-editie presenteert reeksen rond Tudor-polyfonie (Sheppard, Taverner, Tye), Elizabethaanse virginalisten (Bull, Gibbons, Farnaby, Byrd) en zoete consortmuziek (Lawes, Jenkins en Tomkins).

Wanneer? Vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september
Waar? Op verschillende locaties, kijk hier voor het festivalschema
Hoe duur? Verschilt per voorstelling, check en/of bestel hier

Zelfgemaakte Markt
Voor de derde editie van dit jaar staat de Zelfgemaakte Markt weer op de Mariaplaats. Natuurlijk met weer alleen maar zelfgemaakte artikelen, maar ook de allerbeste koffie, hapjes en optredens van o.a. Isabel Nolte (14 uur). Bij Adam Chang Photography ruil je een geheim voor een goed fotoportret en voor een massage kun je terecht bij SenSibel. Kijk hier voor meer info.

Wanneer? Zaterdag 29 augustus van 11:00 tot 17:00 uur
Waar? Mariaplaats
Hoe duur? Entree is gratis

Buitenadem Sportfestival
Sporten, dansen en chillen doe je bij Buitenadem Sportfestival deze zaterdag. Het festival verzamelt de leukste sporten op een supergezond feestje in Park Transwijk. Van survival parcours, slacklinen, high impact training tot yoga: je kunt het allemaal proberen. Dj’s zorgen voor muziek en er is een ruim aanbod aan gezonde drankjes, hapjes, snacks en fruit voor een energieboost tussen het sporten door. Kijk hier voor meer info.

Wanneer? Zaterdag 29 augustus van 13:00 tot 21:00 uur
Waar? Park Transwijk
Hoe duur? € 29,50 / Team up (6 voor de prijs van 5) € 24,58. Hier te bestellen.

Fietstocht langs Utrechtse forten
Een andere kijk op de Nieuwe Hollandse Waterlinie krijg je zaterdag vanaf de fiets. Een gids vertelt je het verhaal van de linie en geeft een rondleiding op Fort de Bilt. Daarna fiets je gezamenlijk langs groepsschuilplaatsen, een loopgraaf, tankversperringen, inundatiegebieden en natuurlijk forten. Rond 16.30 uur eindigt de fietstocht bij de brasserie op Fort aan de Klop.

Wanneer? Zaterdag 29 augustus om 13:00 uur
Waar? Nieuwe Hollandse Waterlinie, verzamelpunt hoor je bij aanmelding
Hoe duur? € 10 / U-pas € 5

Het Utrechts Mosselfestival
In het park en op straat tegenover Zocher, de Potdeksel, de Stad en Tilt! worden zondag voor de vierde keer dagverse Zeeuwse mosselen bereid op het Utrechts Mosselfestival. Ook zijn er biologische biertjes van Brouwerij de Leckere en wijntjes van delicatessenwinkel Peek & van Beurden. Zeemanskoor Deining zorgt voor muziek en de Utrechtse schrijvers Jerry Goossens en Vincent Bijlo komen het festival om 15:00 uur officieel openen.

Wanneer? Zondag 30 augustus van 14:00 tot 20:00 uur
Waar? Lucas Bolwerk
Hoe duur? Entree gratis, een portie mosselen kost € 4