Critici over de komst van stadsbioscoop De Kade bij het Paardenveld zijn niet welkom op de zogenoemde expertmeeting die woensdagavond plaatsvindt in TivoliVredenburg. Ook de pers is niet welkom.  

Tijdens deze expertmeeting, die om 17:30 begint, uur zal initiatiefnemer Pim Hermeling zijn plannen nader toelichten aan het college en de gemeenteraad. Ook zullen diverse experts vanuit verschillende invalshoeken hun expertise en visie op De Kade met de aanwezigen delen. 

Hoofdvraag hierbij is: "wat zijn de kansen voor Utrecht van dit nieuwe Filmtheater annex Centrum voor Beeldcultuur?".

Volledig beeld

Het doel van deze bijeenkomst is dat er voor dit vraagstuk een volledig beeld ontstaat ter voorbereiding op de besluitvorming ten aanzien van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen en het bestemmingsplan.

Een doel dat voorbij wordt geschoten als het aan het Wijk C-Komitée ligt. "Nee, het was niet de bedoeling dat wij zouden aanschuiven", laat het Komitée desgevraagd weten.

"De commissie wilde zich alleen laten voorlichten door experts en dat vind ik nogal een zwaktebod van zowel de commissie als de gemeenteraad. Ze krijgen nu alleen informatie van één kant en dat houdt waarschijnlijk in dat het plan heel positief is en dat de Kade er moet komen."

Spreektijd

Ook andere bekende tegenstanders als Jos Stelling (regisseur en eigenaar van Louis Hartlooper en Springhaver) en de Wijkraad Binnenstad waren in eerste instantie niet welkom. Al is Stelling op aandringen alsnog uitgenodigd om erbij te zijn, maar niet om te spreken. Een andere tegenstander, Dutch Filmworks, krijgt wel spreektijd.

Pers

Ook de media zijn niet welkom. "We verwachten dat de experts 'vrijer en anders' zullen praten zonder de pers in de zaal", laat de gemeente weten.

Initiatiefnemer van de meeting en raadslid bij GroenLinks, Steven de Vries, legt uit waarom de critici niet worden toegelaten. "Tot nu toe hebben we alle tegenstanders zeer uitgebreid gesproken. Mensen uit de filmsector en culturele hoek beduidend minder en we willen nu ook wel eens geluiden uit die hoek horen. Als raadslid moet ik een afweging maken op basis van een volledig beeld en dan moet ik ook de voorstanders spreken."

Lees meer over De Kade op DUIC