De GroenLinks-fractie in de Utrechtse gemeenteraad wil dat de gemeente zich aansluit bij het experiment om minder politie in te zetten bij voetbalwedstrijden.

GroenLinks heeft raadsvragen gesteld, meldt de partij op haar website.

Deze week werd bekend dat zes Nederlandse gemeenten willen experimenteren met een soepeler politiebeleid rond voetbalwedstrijden. In Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Kerkrade, Eindhoven en Nijmegen gaan de gemeenten kijken of er met een andere aanpak minder politie-inzet nodig is.

GroenLinks-raadslid Peter van Corler vraagt burgemeester Jan van Zanen om Utrecht aan te laten sluiten bij dit experiment. Volgens Van Corler gaat dit experiment "verder dan alleen het beperken van politie-inzet". "Het gaat over andere manieren om geweld te voorkomen."

Veiliger Utrecht

"Natuurlijk is handhaving nodig, maar de maatregelen die tot dusverre worden genomen vragen veel politie-inzet en komen de sfeer rond voetbalwedstrijden niet ten goede", aldus Van Corler. "Het is het onderzoeken waard of we onze politiemensen in het voetbalweekend op een andere manier kunnen inzetten voor een veiliger Utrecht."

Afgelopen weekeinde werden er, vanwege de politieacties, drie wedstrijden in de eredivisie gespeeld zonder politiebegeleiding. De wedstrijden in Alkmaar, Tilburg en Kerkrade verliepen zonder noemenswaardige problemen.