De restauratie van de molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat in Utrecht kan volgende week maandag 17 augustus van start gaan. Eigenlijk zou de restauratie al eind juni beginnen, maar de voorbereidingen liepen uit.

Maandag wordt begonnen met het verwijderen van de kap van de molen.

Om het werk aan de molen eenvoudiger te maken restaureert de aannemer de kap op het parkeerterrein bij het voormalige Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat. Eerst worden de wieken verwijderd en vervolgens met de kap op een dieplader worden geplaatst.

Tijdens het verwijderen van de kap moet de Merelstraat autovrij worden gemaakt. De overige werkzaamheden starten na het vervoeren van de kap. Begin 2016 moet de kap weer teruggeplaatst worden.

Defecten

De gemeente is al zo’n veertig jaar eigenaar van de molen. Sinds vijf jaar kan het bouwwerk niet meer draaien vanwege een aantal defecte onderdelen.

De volledige molenkap gaat gerestaureerd worden en de wieken worden vervangen. De molen had oorspronkelijk een ander type wieken, om de cultuurhistorische waarde te vergroten is er gekozen om nieuwe wieken te plaatsen van het oorspronkelijke type.