Door een vernieuwing van een warmteleiding moeten 161 bomen gekapt worden rondom en op de Cremerstraat in Utrecht. Eneco heeft hiervoor een kapvergunning aangevraagd bij de gemeente.

De nieuwe klimaatpartij van Kees van Oosten is niet te spreken over de gang van zaken. De manier waarop de kapvergunning tot stand komt is in hun ogen misleidend.

Aanvraag

"Uiteraard werd de aanvraag gepubliceerd in de zomervakantie, maar bovendien deugt de plaatsaanduiding niet. Als je de Cremerstraat bij de ‘officiële bekendmakingen’ in de gaten houdt, zou je zo maar de aanvraag missen die Eneco gedaan heeft", zegt Van Oosten. "Verreweg de meeste bomen staan op de Cremerstraat en niet op de Galjoenstraat of het Cremerplein. Ronduit misleidend dus dat de gemeente in de bekendmaking de Cremerstraat zelf niet noemt."

'Groenherstelplan'

De aanvraag is door Eneco gedaan ter vervanging van de leiding van de stadsverwarming. In het zogeheten 'groenherstelplan' van de gemeente wordt duidelijk dat de leiding zelf het probleem niet is, maar de ruimte die Eneco nodig heeft voor werkruimte en opslag, waardoor er 161 bomen gekapt moeten worden.