Utrecht gaf in 2013 en 2014 precies 429 boetes, terwijl Rotterdam 2.678 boetes uitschreef aan fraudeurs. De gemeente laat weten dat deze cijfers niet het hele verhaal vertellen.

Uit onderzoek van BNR Nieuwsradio zou naar voren komen dat de steden verschillend omgaan met de uitvoering van de Fraudewet.

In 2013 is deze wet aangepast, gemeenten kregen daardoor meer bevoegdheden. "Utrecht heeft altijd de Fraudewet volgens de wettelijke kaders uitgevoerd", laat de gemeente weten. "De uitvoering ervan heeft geleid tot de bewuste resultaten." De gemeente zou dus niet te soft omgaan met fraudeurs.

De gemeente laat ook weten dat zij naast de 429 boetes ook 453 waarschuwingen heeft gegeven. "Wanneer het schenden van de inlichtingenplicht niet heeft geleid tot ten onrechte verstrekte bijstand, kan de gemeente éénmalig de boete omzetten in een waarschuwing." In totaal zijn er 882 handhavingsacties uitgevoerd in 2013 en 2014 met in totaal 900.000 euro aan boetes.

Het grote verschil met Rotterdam zou volgens de gemeente onder andere kunnen komen omdat daar veel meer mensen in de bijstand zitten. "Mogelijk voert Rotterdam ook een ander beleid, misschien wordt daar geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om waarschuwingen op te leggen."