Het KNMI heeft zaterdag code oranje (extreem weer) afgegeven voor de provincie Utrecht.

Er kunnen windstoten voorkomen met snelheden tot 100 kilometer per uur.

In Utrecht worden vandaag meerdere festival georganiseerd. Ultrasonic bij de Maarsseveense Plassen werd om 13.45 uur afgelast, meldt het dancefestival op zijn website. Ultrasonic ging om 12.00 uur van start, maar besloot alsnog te stoppen.

"Het is nu duidelijk geworden dat de weersomstandigheden de komende uren gaan verslechteren en veiligheid staat voorop", aldus de organisatie. Bezoekers krijgen de aankoopprijs van hun ticket terug.

Studio Stekker Festival

Studio Stekker Festival in de Voorveldse Polder zou vanmiddag om 12.00 uur starten, maar gaat in overleg met de gemeente pas om 17.00 uur open. Om bezoekers tegemoet te komen mogen zij gratis iemand meenemen, schrijft de organisatie op zijn website.

De Parade laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

'Grote impact'

Ook in Noord-Brabant is de waarschuwing opgeschaald naar code oranje. In Zeeland en Zuid-Holland geldt code rood. In de rest van het land is code geel van kracht. Dat is een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Het weeralarm wordt gegeven om de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven. Omdat het zomer is zijn er buiten veel activiteiten, aldus Harry Geurts van het KNMI. Ook staan bomen vol in blad waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien.

Volg hier ons liveblog over de storm

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto