De nieuwe vestiging van 'The Village Coffee' in de voormalige gevangenis Wolvenplein is sinds deze week open.

De donkere ruimtes van de gevangenis zijn veranderd in een groot hip café met open keuken. In september is de officiële opening, maar nu is The Village al vier dagen in de week open.

Vier jaar geleden begonnen Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom The Village Coffee en Music aan de Voorstraat. Tot op heden is het een daverend succes. In 2013 werden ze zelfs beloond met de titel Beste koffiezaak van Nederland.

"Het bedrijf is ondertussen flink gegroeid, we begonnen met z’n tweeën en ondertussen hebben we bijna twintig man in dienst", vertelt Meijboom.

De Vrije Wolf

Gevangenis Wolvenplein was de oudste gevangenis in Nederland en ging vorig jaar dicht vanwege bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gebouw wordt nu tijdelijk gebruikt onder de noemer De Vrije Wolf en beheerd door Bewaakt & Bewoond.

"Via projectgroep Fuel kwamen we in contact met de beheerder van de gevangenis. Het leek ons meteen een goed idee om hier een nieuwe vestiging te open", vertelt Meijboom. "Maar het was hard werken om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Er waren meerdere partijen die ook op deze plek wilden zitten", vult Van de Weerd aan.

Bekijk foto's op DUIC.nl

Koffiebranderij

De tralies voor de ramen herinneren bezoekers nog goed aan het feit dat dit ooit een gevangenis is geweest, ook buiten op het zeer ruime terras aan het water is de historische functie van het pand nog goed te zien.

Midden in de zaak is een grote open keuken, in een ruimte daarnaast is de koffiebranderij. De ruime opzet van deze vestiging is ook een groot verschil met de locatie op de Voorstraat: "De winkel op de Voorstraat is vooral gericht op koffie en muziek en heeft een iets snellere aanpak. Hier hebben we een uitgebreidere menukaart en kunnen mensen uren blijven." 

Lokale Utrechter

Het eten van The Village in Wolvenplein wordt American fusion genoemd en mixed de Amerikaanse keuken met de Koreaanse en de Mexicaanse. Het bier komt van de Utrechtse brouwerij Kromme Haring en de wijnen van Margaret Wines op het Oudkerkhof.

De koffiezaak richt zicht vooral op de lokale Utrechter: "We zitten toch wat ver voor het winkelend publiek. Maar het unieke karakter van de locatie zorgt ervoor dat mensen wel nieuwsgierig zijn, en de buurtbewoners weten ons ook al te vinden."

De komende weken is The Village in Wolvenplein vier dagen in de week open, van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 22.00 uur. In september is de feestelijke opening en zal de zaak ook langer en vaker open zijn. Het is de bedoeling om zeven dagen in de week open te zijn.