Bijna een kwart van de gestolen fietsen vorig jaar stond gestald in de wijk Binnenstad, namelijk 894 fietsen op een totaal van 3.848 gestolen fietsen in Utrecht. De gemeente maakte dinsdag het aantal fietsdiefstallen per wijk bekend.

Bekijk op DUIC.nl waar de meeste fietsen gestolen worden in Utrecht

De top tien van buurten waar de meeste fietsdiefstallen zijn gepleegd sluit daarop aan; op het Domplein, de Neude en het Janskerkhof zijn 137 fietsen gestolen. Het stationsgebied staat op nummer 1 van buurten met de meeste diefstallen, 270 in totaal.

Dat blijkt uit het Actieplan fietsdiefstal dat de gemeente Utrecht dinsdag presenteerde.

Tien per dag

In Utrecht worden dagelijks gemiddeld tien fietsen gestolen. Dat bleek vorige maand uit cijfers die NU.nl van de politie heeft ontvangen. Het gaat om incidenten die door de politie zijn geregistreerd, dus het werkelijke aantal ligt mogelijk nog veel hoger.

In totaal werden in Utrecht vorig jaar 3.848 fietsen gestolen. Dat is meer dan het jaar ervoor. In 2013 werden er in de stad 3.145 fietsen ontvreemd. 

Toezicht

De gemeente heeft een actieplan gemaakt om deze veelvoorkomende criminaliteit aan te pakken. Het college wil het aantal fietsdiefstallen omlaag halen door het toezicht te vergroten, meer bewustwording onder fietseigenaren te creëren en harder in te zetten op opsporing.

De gemeente beschrijft in het actieplan hoe dieven vaak te werken gaan; het optillen van fietsen, sloten openbreken door gebruik van een hefboom of door de kabel kapot te slaan, het openknippen van sloten of door lockpicking.