Ondernemers hebben via een crowdfundingscampagne voldoende geld opgehaald om Het Muzieklokaal, het eerste Nederlandse café waar klassieke muziek centraal staat, te starten.

Het Muzieklokaa startte de crowdfundingscampagne op 18 april 2015. Het minimale streefbedrag was een ton. Drie maanden intensief campagne voeren leverde ondernemers Sanne van Buuren en Talitha Verheij 121.000 euro op.

In  totaal brachten 217 investeerders meer dan 1.300 euro per dag bij elkaar voor dit initiatief. Per persoon werd gemiddeld ruim 550 euro geïnvesteerd. Het grootste deel van de crowdfunding bestaat uit leningen die in vier termijnen worden terugbetaald met in totaal 20 procent rente.

Tijdens de campagne vonden drie pop-up evenementen in Utrecht plaats waarmee het concept van Het Muzieklokaal werd getest. "Zo’n campagne kost veel tijd en energie, maar levert naast de financiën ook de bevestiging dat er breed draagvlak is  voor 'klassiek in de kroeg', dus het was het meer dan waard", aldus Van Buuren.

Of ze het succes verwacht hadden? Verheij: "We geloofden zelf uiteraard in ons concept, maar natuurlijk wisten we niet zeker of de teller zou blijven doorlopen na de eerste investeringen van onze vrienden en bekenden. Gaandeweg investeerden steeds meer mensen die we niet kenden. We hebben regelmatig staan dansen bij een mijlpaal, onverwachte investering of een mooi event en aardig wat bubbels open getrokken."

Volgende fase

In de volgende fase is het vinden van een eigen, permanente locatie prioriteit. "We hebben verschillende panden op het oog, maar staan ook open voor nieuwe plekken. Nu we financiële ruimte hebben, kunnen we snel schakelen." 

Het is de bedoeling dat Het Muzieklokaal in het centrum van Utrecht komt, of net aan de rand daarvan. De ondernemers zoeken een lichte plek met voldoende ruimte om hun concept goed uit te kunnen werken. Ze hopen nog dit jaar open te gaan.

Het Muzieklokaal is, volgens de ondernemers, een vernieuwend horecaconcept waarbij klassieke muziek en horeca samen komen in een dagelijks geopend café.

Het sluit aan bij een trend waarin klassieke muziek op nieuwe manieren gepresenteerd wordt. Het Muzieklokaal haalt de muziek uit de traditionele context van de concertzaal en brengt het naar de kroeg, om het zo voor een nieuw publiek aantrekkelijk te maken.