De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU), waar onder andere Kees van Oosten veel actief voor is, gaat een politieke partij oprichten.

De Klimaatpartij moet in Utrecht en mogelijk ook in andere steden mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De SSLU staat in Utrecht vooral bekend vanwege acties tegen van alles dat met luchtverontreiniging te maken heeft en bestuursrechtelijke procedures tegen de gemeente.

"Gevestigde politieke partijen hebben wel mooie en bevlogen programma’s over luchtkwaliteit en klimaat, maar daar komt in hun bestuurlijk handelen niets van terecht en ze gaan bovendien het debat met kritische actievoerders als de SSLU consequent uit de weg", laat Kees van Oosten in een verklaring voor het oprichten van de partij weten.

Armoede

De partij gaat ervan uit dat het klimaatprobleem en milieuproblematiek in het algemeen alles te maken heeft met ongelijkheid en armoede, niet alleen mondiaal maar ook in een stad als Utrecht. "Strijd voor het klimaat en het milieu moet daarom samengaan met strijd tegen ongelijkheid en armoede."

"Omdat partijen die tegenwoordig in colleges en in regering de dienst uitmaken, van links tot rechts, blijk geven van grote onverschilligheid met  betrekking tot luchtkwaliteit, milieu, klimaat en daarmee gerelateerde armoede en ongelijkheid, biedt de Klimaatpartij zich aan als alternatief." 

De Klimaatpartij heeft zich in Utrecht, maar ook landelijk, laten registeren als politieke partij.