De monumentale Jeremiebrug wordt vandaag na vier jaar weer in gebruik genomen. De brug werd in 2011 ontmanteld om plaats te maken voor het station Utrecht Vaartsche Rijn. 

Vanaf donderdag kan men weer over de brug, maar wel aan de andere kant van de stad.

Bijna 100 jaar lag de in 1912 gebouwde brug over de Kruisvaart. De overgang was een belangrijke verbinding van Tolsteeg en Hoograven naar de binnenstad van Utrecht. De brug moest echter wijken voor het nieuwe station.

Omwonenden in Hoograven zagen de brug graag op een andere plek in de buurt terug komen, maar geen van de mogelijke locaties bleek geschikt te zijn.

In 2008 namen de Vrienden van het Maximapark al het initiatief om de bijzondere brug naar het Maximapark in Leidsche Rijn te halen en dat bleek een uitkomst.

Tijdelijke locatie

De Jeremiebrug is in 2011 deel voor deel uit elkaar gehaald en naar een tijdelijke locatie overgebracht. Alle brugdelen zijn weer in elkaar gezet en in het park verder gereconstrueerd. Vanaf donderdag kan het gemeentelijk monument weer gebruikt worden.

De brug is alleen toegankelijk voor langzaam verkeer. Voetgangers maar ook fietsers en hulpdiensten kunnen er over en kanovaarders kunnen er onderdoor.