De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor de bouw van 430 extra woningen op Rotsoord. In het gebied worden nu al 255 starterswoningen gebouwd. 

Ook de watertoren en de Pastoefabriek worden getransformeerd en er komen verschillende horecabedrijven in het gebied.

Rotsoord is volop in ontwikkeling, nu wordt er al flink gebouwd en dat zal nog jaren zo blijven. De grote werkzaamheden richten zich nu vooral op De Trip.

Dit is een nieuwbouwproject van Jebber waarbij 255 starterswoningen, bedrijfsruimten voor creatieve ondernemers en horecaruimtes worden gebouwd. Volgend jaar moet dit klaar zijn.

Groene dakterrassen

Een jaar later moet de bouw starten van 230 studentenwoningen, deze komen naast De Trip te staan. Omdat er bij de Briljantlaan weinig plek is voor groen, onderzoekt ontwikkelaar GTZ Investment de mogelijkheden van groene dakterrassen. De bouw moet starten in 2017.

Studenten en starters

Tussen Rotsoord, de Vaartsche Rijn en de Diamantweg zijn nog eens ongeveer 200 appartementen gepland. Projectontwikkelaar Woonfront Rotsoord Utrecht BV wilt op het voormalige Viconaterrein twee blokken met appartementen realiseren en het monumentale fabriekje herbouwen.

De woningen zijn bedoeld voor studenten en starters, maar ook geschikt voor alleenstaanden en senioren. De bouw moet volgens planning starten eind 2016.

Voor de 230 studentenwoningen en de 200 appartementen moeten nog wel bestemmingsplanprocedures doorlopen worden.

Transformatie Pastoefabriek

Ook trekt in 2016 de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in de voormalige Pastoefabriek. In dit pand komen naast de beeldende kunstopleidingen ook ruimtes voor bestaande bedrijven en horeca. Het café-restaurant van LE:EN blijft aan de Heuveloord en wordt uitgebreid met NE:EL: een ruimte voor bijeenkomsten.

Watertoren

In de 37 meter hoge monumentale Watertoren aan de Vaartse Rijn komen bedrijven, horeca en ruimtes voor zzp-ers.

De horeca zal verspreid over zes lagen in het gebouw uit 1906 komen. Zo komt er een paviljoen op het dak met een uitzicht over de stad en op de begane grond een café met terras aan het water.

De daadwerkelijke transformatie begon in december van vorig jaar maar de voorbereidingen waren al jaren bezig. Over twee maanden moet het pand gereed zijn.

Bekijk foto's van de transformatie in de Watertoren op DUIC